Novo v Z500

STAVBNO POHIŠTVO IN NIZKOENERGIJSKA GRADNJA

avtor: Jasmina Černela, AJM d.o.o.
undefined
/ dodano: 

STAVBNO POHIŠTVO IN NIZKOENERGIJSKA GRADNJA

Ko pogovor v današnjem času nanese na sodobno gradnjo, v ospredje vse pogosteje stopa varčen način bivanja. Stavbno pohištvo, zlasti okna, zaradi izbire nekakovostnih profilov pogosto predstavljajo šibko točko v sicer energijsko učinkovito zgrajenih stavbah. Zato je kakovostno stavbno pohištvo odločilnega pomena, če želimo doseči popolno energetsko učinkovitost naših bivalnih prostorov. Nizkoenergijska gradnja ni le trenutni trend, ampak realnost bodočega načina bivanja, ki ga vse bolj spodbuja tudi Evropska unija, saj razmišlja, da bi se od leta 2011 vse novogradnje izvajale samo še v nizkoenergijski oz. pasivni tehnologiji.

  Toplotna prehodnost okvirja in stekla naj bosta čim bolj izenačeni

Kadar izbiramo stavbno pohištvo za našo nizkoenergijsko gradnjo, moramo biti posebej pozorni, da je pri izbiri okna in stekla faktor toplotne prehodnosti okvirja (Uw) in stekla (Ug) čim bolj izenačen, da se ne ustvari toplotnega mosta med tema dvema ključnima elementoma. Gotovo je, da okno s kakovostnim okvirjem, a brez ustrezne zasteklitve, ne bo dalo želenega učinka. Enako mero pozornosti, kot jo posvetimo izbiri kakovostnega okvirja, zato namenimo tudi izbiri učinkovite zasteklitve. Za vgradnjo v pasivne in nizkoenergijske zgradbe veljajo strogi kriteriji. Primerno so izključno tisti izdelki, katerih toplotna prevodnost je pod Uw 0,8 vata na kvadratni meter kelvin (W/ m²K) in toplotno prehodnost zasteklitve vsaj Ug 0,7 vata na kvadratni meter kelvin (W/ m²K).

  Okno za pasivno in nizkoenergijsko gradnjo

V AJM-ju so razvili odlično rešitev za pasivno in nizko energetsko gradnjo – v tem trenutku najboljše PVC okno AJM 8000 energeto®. Njegovi sredinski in prislonski tesnilni sistemi, ki so odločujoči faktor kadar govorimo o tesnjenju, v tem trenutku dosegajo najboljši rezultat izolativnosti v svojem razredu. S tem sodobnim troslojnim oknom v AJM-ju dosegajo toplotno prehodnost 0,61 vata na kvadratni meter Kelvin (W/m²K). Takšna stekla omogočajo izgradnjo oken, ki so energetsko izjemno učinkovita in popolnoma odgovarjajo zahtevam pasivne ali nizko energetske gradnje. Okno za energetsko učinkovito gradnjo bi bilo brez pomena, če ne bi bilo tudi prijazno do okolja. AJM 8000 energeto® odlikuje inovativen okenski sistem iz polimernih materialov, ki so popolnoma razgradljivi. Tako energeto® sam, kakor njegov proces proizvodnje prispeva k sodobni težji po varovanju narave.

  Investicija v energetsko varčnost se zagotovo povrne v nekaj letih

Če se vam ob preračunavanju stroškov pasivne gradnje, poraja dvom v smotrnost tovrstne investicije, še opozorilo. Investicija se vam bo, ob nenehni dražitvi cen energentov, povrnila v nekaj letih. In izbor PVC oken?  Odlikuje jih stabilnost, dolga življenjska doba in majhni vzdrževalni stroški. Pa tudi nižja cena ter odlična izolativnost. Poleg tega PVC predstavlja za okolje sprejemljiv material, saj ga lahko v celoti recikliramo brez zapletov.

pokaži